Yhdessä tekemässä hyvinvoivaa tulevaisuutta.
Teemme käytännönlähtöistä tutkimusta, kehittämistä sekä innovaatioita, jotka tuottavat ratkaisuja yhteiskunnallisesti merkittäviin ja ajankohtaisiin kysymyksiin. Toimintamme painopistealueita ovat toimintakyky, työkyky ja työelämä, oppimisen tuki, osallisuus, yhteisötalous, maahan muuttaneet sekä kansalaisyhteiskunta. TKI-toimintamme on tieteellisesti, menetelmällisesti sekä eettisesti korkeatasoista.
Toimintamme painopistealueet
Toimintakyky
Tutkimme ja kehitämme toimintakyvyn tukea eri väestöryhmien ja sairausryhmien tarpeisiin.
Toimintakyvyllä tarkoitetaan henkilön pystyvyyttä toimia erilaisissa ympäristöissä ja itselle tärkeissä elämän toiminnoissa. Siihen vaikuttavat fyysiset, psyykkiset ja sosiaaliset tekijät, joihin rajoitteita tuottavat esimerkiksi vammat ja sairaudet. Toimintakyvyn rajoitteilla ei tarkoiteta kuitenkaan vain vammojen ja sairauksien tuottamia fyysisiä tai psyykkisiä rajoitteita, vaan sitä, että henkilön elämäntilanne vaatii häneltä enemmän kuin hänen terveytensä sallii.
Kuntoutussäätiö tukee järjestöjen tarjoamaa kurssitoimintaa ylläpitämällä Järjestöjen kurssikalenteria, joka kokoaa järjestöjen tarjoamat toimintakykyä tukevat kurssit yhteen paikkaan.
Teemaan liittyvät hankkeet ja julkaisut
Hankkeet
Julkaisut
Ryhmäkuntoutus hyödyttää kriisinhallintatehtävissä palvelleita
Työyhteisön vastaanottokyky tukee onnistunutta työhön paluuta

Sotilaallisessa kriisinhallintatehtävässä palvelleiden kuntoutus ja tuki tarvitsee kehittämistä

Katsaus kuntoutusalan koulutuksiin ǀ Kuntoutus-lehden koulutusesittelyt vuosilta 2015–2018


Pietilä Piia
Terveyspsykologian erikoispsykologi, PsL
Työkyky ja työelämä
Monien vaikeasti työllistyvien ryhmien on haastavaa päästä työelämään ja pysyä onnistuneesti työssä; heidän asemaansa työmarkkinoilla ja arvostusta työelämässä on edistettävä. Tavoitteenamme on edistää sekä työhön pääsemistä että työssä pysymistä.
Yhdistämällä yksilöön, työnantajiin ja työmarkkinoihin kohdentuvat toimenpiteet voimme sekä nostaa työllisyysastetta että lisätä hyvinvointia ja yhdenvertaisuutta Suomessa. Meille on keskeistä hyödyntää työelämän kehittämisessä kokemusasiantuntijuutta ja asiakaskokemusta. Toimimme verkostoyhteistyössä muiden painopistealueen keskeisten toimijoiden kanssa.
Kuntoutussäätiön kehittämällä ja tarjoamalla työkykykoordinaattorikoulutuksella on tunnustettu asema ammatillisena täydennyskoulutuksena. Työkykykoordinaattorin tehtävä on suunnitella ja koordinoida työhön palaamiseen liittyviä tukitoimia. Tarjoamme työkykykoordinaattoreille myös täydennyskoulutusta ja ylläpidämme työkykykoordinaattoreiden valtakunnallista verkostoa. Lisäksi teemme muun muassa työnohjausta erilaisille kuntoutusalan toimijoille, esimerkiksi työhönvalmentajille.
Organisaatioille ja yrityksille suunnattuihin palveluihimme voi tutustua tästä. (linkki päivittyy)
Teemaan liittyvät hankkeet ja julkaisut
Hankkeet
Ammatillisessa koulutuksessa opiskelevien aikuisten oppimisvaikeudet, tuen saanti sekä opiskelu- ja työelämäpolut
Julkaisut
Järjestöt työllisyyden tukijoina ja erityisosaajina

Työyhteisön vastaanottokyky tukee onnistunutta työhön paluuta

Järjestöt mahdollistavat tarinat, joita emme muuten kuulisi

Erilaiset oppimisen tukimuodot töissä tai opinnoissa voivat olla vipu kohti toimivampaa työelämää


Pietilä Piia
Terveyspsykologian erikoispsykologi, PsL
Osallisuus
Vahvistamme TKI-toiminnallamme sosiaalista osallisuutta. Edistämme vertaistoimintaa ja kokemusasiantuntijuutta sekä tietämystä sosiaalisesta kuntoutuksesta kouluttamalla yhteisöjä sekä ammattilaisia. Olemme toteuttaneet useita hankkeita, joissa on kehitetty ja tuettu erityisryhmien mahdollisuutta harrastustoimintaan, erityisesti liikuntaharrastuksiin. Olemme kehitelleet ja toteuttaneet yhdessä muiden aluetoimijoiden kanssa erilaisia osallisuutta tukevia toimintoja ja toimintamalleja, joilla on tuettu heikommassa asemassa olevien aktiivista toimijuutta yhteiskunnassa. Esimerkiksi tarjoamalla mahdollisuuksia harjoittaa suomen kieltä ja järjestämällä jalkautuvaa digitukea Länsi-Helsingin alueella ikääntyville maahanmuuttajille.
Teemaan liittyvät hankkeet ja julkaisut
Hankkeet
Oivalluksia lapsilähtöisen osallisuuden polulla - Lapsen yhdenvertaisen osallisuuden vahvistuminen järjestöjen ryhmätoiminnassa. (Lapset on tärkeitä)
Julkaisut
Työkaluja lasten yhdenvertaisen osallisuuden vahvistamiseksi järjestöjen ryhmätoiminnassa
Vahva ja elinvoimainen kansalaisyhteiskunta on demokraattisen yhteiskunnan perusta

Osallisuuden edistäminen liikunnan avulla

Kehittämishanke lapsen osallisuuden vahvistamiseksi ryhmätoiminnassa

Ramadan Farid
Kehittämispäällikkö, FM
Oppimisen tuki ja neuromoninaisuus
Nykyisessä tietoyhteiskunnassa oppimisvaikeudet muodostavat yhä suuremman riskin syrjäytymiselle opinnoista ja työelämästä.
Kuntoutussäätiön Oppimisen tuen keskuksessa tutkitaan, jaetaan tietoa, kehitetään menetelmiä sekä tukimalleja ja tarjotaan tukea oppimisen, tiedonkäsittelyn ja mielenterveyden ongelmiin.
Keskus tarjoaa yksilö- ja ryhmämuotoista tukea sekä järjestää ammattilaisille ja yrityksille muun muassa koulutuksia ja luentoja. Lisäksi keskus tuottaa oppimisvaikeuksiin ja muihin oppimisen ongelmiin liittyviä maksuttomia materiaaleja.
Organisaatioille ja yrityksille suunnattuihin palveluihimme voi tutustua tästä. (linkki päivittyy)
Henkilöasiakkaat voivat tutustua oppimisen tuen palveluihin tästä.
Maksuttomiin materiaaleihin voi tutustua Oppimisvaikeus.fi -sivustolla.
Yhteisötalous
Edistämme oikeudenmukaisen ja vakaan yhteiskunnan rakentumista, ja tuemme ihmisten osallisuutta sekä väestöryhmien keskinäistä vuorovaikutusta. Olemme mukana useissa yhteisötalouden hankkeissa, joissa on tavoitteena tukea yhteiskunnallisia yrityksiä ja edistää yhteiskunnallisten innovaatioiden syntymistä Suomessa. Pyrimme vahvistamaan yhteisötalouden ekosysteemiä ja siinä mukana olevien osaamista ja keskinäistä yhteistyötä. Mikäli tarvitsette yhteistyökumppania yhteisötalouteen liittyen tai toivotte koulutusta tai konsultaatiota kyseisistä teemoista, niin ottakaa rohkeasti yhteyttä.

Ramadan Farid
Kehittämispäällikkö, FM
Maahan muuttaneet
Kuntoutussäätiöllä on pitkä kokemus maahanmuuttoon liittyvästä tutkimus- ja kehittämistyöstä. Tunnemme työllistymisen ja kotoutumisen realiteetit hyvin laajasti. Asiantuntemuksemme on arvostettua ja meiltä pyydetään usein asiantuntijalausuntoja kotoutumisen teemoista. Tutkimusten ja selvitysten lisäksi olemme järjestäneet kotoutumista edistäviä toimintoja, joilla Suomeen muuttaneita on tuettu kielenoppimisessa ja naapurustoonsa asettumisessa. Olemme myös tuottaneet järjestömentorointipalvelua pienille maahan muuttaneiden järjestöille, jotta ne voisivat palvella omaa asiakaskuntaansa mahdollisimman hyvin. Tutkitun tiedon ja käytännön kokemuksen pohjalta olemme tuottaneet oppaita ja ohjeistuksia maahan muuttaneille ja ammattilaisille, jotka kohtaavat työssään maahan muuttaneita. Haluamme olla mukana rakentamassa yhdenvertaista Suomea, jossa kaikilla on mahdollisuus löytää oma tapa olla mukana yhteiskunnassa ja vaikuttaa sen tulevaisuuteen.
Teemaan liittyvät hankkeet ja julkaisut
Hankkeet
Arvosta osaamista – Maahan muuttaneiden naisten työllistymisen esteiden poistaminen
Complementary pathways for people in need of international protection: Learning from the evidence of pathways in practice (PATHS)
Maahanmuuttajien ammatillisen kuntoutuspalvelun kehittäminen ja pilotointi - arviointitutkimus
Julkaisut
Maahanmuuton ja kotoutumisen asiantuntemuksemme palvelee hyvien väestösuhteiden rakentamista

Täydentävät maahanmuuton väylät yhdistävät osaamisperusteista ja humanitaarista maahanmuuttoa
Osallisuutta tarvitaan kotoutumiseen

Opas maahanmuuttotyön tueksi


Varjonen Sirkku
Erikoistutkija, VTT
Kansalaisyhteiskunta
Vahva ja elinvoimainen kansalaisyhteiskunta on demokraattisen yhteiskunnan perusta. Me Kuntoutussäätiöllä olemme mukana rakentamassa osallistavaa ja osaavaa kansalaisyhteiskuntaa tukemalla sen erilaisten toimijoiden osaamista, verkostoja ja toimintamalleja. Tunnemme järjestöjen kohtaamat haasteet mutta myös järjestöjen tarjoamat ratkaisut erilaisten kohderyhmien osallisuuden, työ- ja toimintakyvyn ja hyvinvoinnin vahvistamiseksi. Kehitämme erityisesti järjestöjen arviointiosaamista ja kyvykkyyttä hyödyntää esimerkiksi STEA- sekä ESR-rahoitusmahdollisuuksia.
Vahvasti verkostoituneena kolmannen sektorin toimijana ja järjestöjen työn tuntijoina toimimme myös järjestökentän äänitorvena. Rakennamme järjestöjen ja hyvinvointialueiden yhteistyötä ja tuomme kattavasti esille järjestöjen tarjoamia ratkaisuja moniin yhteiskunnallisiin haasteisiin.

Laurikainen Heli
Asiantuntija, arviointi, Yhteisöpedagogi (ylempi AMK), Yhteisöpedagogi, Työvalmennuksen EAT
Toimintamme arvolupaus
Haluamme tarjota yhteistyökumppaneillemme mukavaa ja sujuvaa yhteistyötä vahvalla ja korkeatasoisella asiantuntemuksella. Osallistamalla erilaisia asiantuntemuksia ja näkökulmia rakennamme yhdessä parhaat ratkaisut.
Käytäntölähtöinen tutkimus tuottaa tietoa päätöksen teon tueksi
Käytäntölähtöinen tutkimuksemme tuottaa objektiivista tietoa ja uusia toimintamalleja. Tutkimuksen avulla tuodaan näkyväksi ilmiöitä, erilaisten toimijoiden rooleja, taustasyitä ja vaikutuksia. Tutkittu tieto mahdollistaa toiminnan kehittämisen ja osaamisen vahvistamisen. Kun tutkimuksen avulla selvitetään erilaisten toimien yhteiskunnallisia, sosiaalisia ja taloudellisia vaikutuksia, pystytään kohdentamaan toiminta parhaalla tavalla — myös kestävän talouden näkökulmasta.
Asiakkaan oma kokemus kertoo, mikä toimii
Haluamme tuoda erilaisten ihmisten äänen kuuluville. Kohderyhmien osallistaminen kehittämisprosesseihin ja kohderyhmiltä tiedon kerääminen varmistaa, että kehitettävät toimet tullaan rakentamaan oikein ja tehokkaasti.
Moniosaaminen tuottaa entistä parempia palveluja
Kuntoutussäätiön käytäntölähtöinen tutkimus on monitieteellistä ja monialaista. Yhdistämme TKI-toiminnassamme yhteiskuntatieteiden, terveystieteiden, sosiaalialaan tai käyttäytymistieteiden osaamista. Teemme monimenetelmällistä määrällistä ja laadullista tutkimusta sekä hyödynnämme tutkimustemme tuloksia kehittämis- ja palvelutoiminnassamme.
Kuntoutussäätiön tutkijat ovat kansainvälisesti vahvasti verkottuneita. Kansainvälistä tietoa käytetään hyväksi ja tiedetään, mitä maailmalla jo tehdään.
Jaamme tietoa ja olemme osa ratkaisua
Toimimme avoimesti ja tutkittuun tietoon perustuen siten, että työmme tuloksia voidaan hyödyntää mahdollisimman laajasti. Jaamme tietoa, osaamista ja tuloksia. Teemme yhteistyötä julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin kanssa.
Julkaisemme tutkimus- ja kehittämishankkeidemme tuloksia mm. Kuntoutussäätiön tutkimuksia, Kuntoutussäätiön työselosteita ja Tutkimuksista, kehittämisestä ja innovaatioista tiiviisti -sarjoissa sekä julkaisemme Kuntoutus-lehteä.
Lisätietoja

Patana Anne
Johtaja, TKI-yksikkö