Kuntoutussäätiössä kehitetystä Spiral-menetelmästä on julkaistu uusi hahmottamisen taitoihin pureutuva versio. Peliversio on kehitetty Kuntoutussäätiön ja Niilo Mäki Instituutin (NMI) Nuorten Hahmola -hankkeen yhteistyönä.
Spiral-pelin avulla asiakkaat arvioivat omia heikkouksiaan ja vahvuuksiaan ammattilaisen ohjauksessa. Pelaajat kirjaavat kysymysten ja keskustelun kautta vastauslomakkeelleen, missä asioissa he kokevat vaikeuksia ja haluavat kehittyä. Vuosien kokemusten perusteella menetelmä toimii hyvin monenlaisissa kohderyhmissä ja sen avulla päästään nopeasti ja vaivattomasti tärkeiden asioiden äärelle.
”Spiral on erityisen hyödyllinen asiakaslähtöisten tavoitteiden tunnistamisessa, sillä menetelmän ytimessä on selvittää, millaiseen muutokseen asiakas on itse motivoitunut”, toteaa useita Spiral-versioita kehittänyt ja työssään käyttänyt neuropsykologi Johanna Stenberg Kuntoutussäätiöltä.
Spiral-pelin Hahmottamisen taidot -versio on tarkoitettu hahmottamisen haasteita mahdollisesti kokevien asiakkaiden itsearvioinnin tueksi. Ideana on tunnistaa ja käsitellä pelaajien mahdollisia hahmottamisen haasteita, mutta se ei sovellu haasteiden taustasyiden selvittelyn tai tarkemman diagnostiikan tueksi.
Spiral nostaa haasteiden ja muutostoiveiden lisäksi esiin myös osallistujien vahvuuksia. Yhdessä pelattavana lautapelinä se toimii tarvittaessa hyvänä ryhmäytymisen ja vuorovaikutuksen tukena.
”Materiaaleja voi hyödyntää myös ilman pelillisyyttä. Esimerkiksi vastauslomake toimii loistavasti ammattilaisen ja asiakkaan välisissä tilannetta ja tavoitteita kartoittavissa keskusteluissa.”
Menetelmän käyttöön tarvittavat materiaalit ovat vapaasti tulostettavissa Spiralin verkkosivuilta. Myös peliohjeet löytyvät samalta sivustolta.
Lisätietoja Spiral-menetelmästä ja maksuttomat materiaalit.
Neuropsykologian erikoispsykologi, PsM