Eduskunnan lakivaliokunta pyysi Kuntoutussäätiötä antamaan kirjallisen asiantuntijalausunnon hallituksen esityksestä, jonka mukaan perhe- ja lähisuhdeväkivallan sovittelusta pääsääntöisesti luovutaan. Esityksen mukaan väkivaltaa sisältävien rikosten sovittelu kiellettäisiin.
Kuntoutussäätiö toteaa, että sovittelun kategorinen lopettaminen estäisi sovittelusta syntyneiden hyötyjen saamisen niiltä osallistujilta, jotka kokevat sovittelun ja sen yhteydessä annetun palveluohjauksen parantaneen tilannettaan.
Kuntoutussäätiön tekemän selvityksen mukaan valtaosa sovitteluun osallistuneista kokee hyötyneensä sovittelusta. Osapuolet kokivat, että sovittelijan ohjaamat yhteiskeskustelut auttoivat heitä löytämään ratkaisuja ja päätymään oikeudenmukaiseen lopputulokseen.
Uhrit tarvitsevat tukea, ja tekijät tarvitsevat motivaatiota ja välineitä toimintamalliensa muuttamiseen. Osapuolet saavat sovittelusta välineitä väkivallan estämiseen jatkossa. Kuntoutussäätiön tuoreen palveluohjausta koskevan tutkimuksen mukaan poliisin palveluohjauksessa erityisesti epäiltyjen eli tekijöiden ohjaaminen palveluihin koetaan puutteelliseksi. Tämä tarkoittaa, että jos palveluohjaus jää poliisin tehtäväksi, erityisesti tekijöiden ohjaaminen väkivaltaa ehkäiseviin palveluihin on haasteellista. Usein väkivalta on siirtynyt sukupolvelta ja parisuhteesta toiseen, joten väkivallattoman toimintamallin tukeminen ehkäisee myös tulevia väkivaltatilanteita. Lisäksi tutkimusten mukaan väkivallan tekijät ovat usein myös itse väkivallan uhreja.
Tähän kaikkeen tarvitaan aiempaa parempaa ohjausta eri palvelujen ja tuen piiriin. Ohjauksen ja tuen toteuttamista olisi hyvä suunnitella yhteistyössä järjestöjen ja asiantuntijoiden kanssa, erityisesti mikäli lähisuhdeväkivallan sovittelu päättyy.
Hallituksen esitys kokonaisuudessaan (pdf).
Kuntoutussäätiön lausunto kokonaisuudessaan (pdf).
Toimitusjohtaja, VTT, FM, dos.