Miten toiminnan tuloksellisuudesta ja vaikutuksista saadaan luotettavaa ja hyödynnettävää tietoa? Koulutuksessa perehdytään siihen, miten tavoitteet, mittarit ja tiedonkeruumenetelmät saadaan toimimaan yhdessä arjen arviointityössä.

Alitalo Erna
Rahoitus- ja TKI-päällikkö, VTM, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasiantuntija
Jotta erilaisista toiminnoista saadaan tulokset ja vaikuttavuus esille, tulee tiedonkeruumenetelmät olla kunnossa. Toimivilla tiedonkeruun menetelmillä voidaan säästää aikaa ja varmistaa, että saadaan kerättyä tarvittavaa tietoa niin toiminnan tuloksellisuuden raportointiin kuin toiminnan kehittämiseen. Hyvällä suunnittelulla lisätään myös arvioinnin kautta saadun tiedon luotettavuutta ja laajempaa hyödyntämistä organisaation toiminnassa. Jotta tässä voidaan onnistua tavoitteiden, mittarien ja tiedonkeruumenetelmien tulee olla linjassa keskenään.
Käytännönläheinen koulutuksemme räätälöidään tilaajan tarpeisiin hyödyntäen esimerkiksi tilaajalla käytössä olevia valmiita kyselylomakkeita ja muita pohjia.
Koulutuksessa voidaan käsitellä mm.
- Miten onnistun keräämään tuloksesta ja vaikutuksesta kertovaa tietoa?
- Mikä on mittareiden ja tiedonkeruunmenetelmien ero ja suhde?
- Kysely, haastattelu vai havainnointi – Millaiset tiedonkeruun menetelmät voisivat toimia erilaisiin toimintoihin ja kohderyhmiin?
- Milloin tietoa tulee kerätä: toiminnanalussa, lopussa vai molemmissa?