Miten IPS-malli toimii työllistämisen tukemisessa? Koulutus tarjoaa käytännön valmiuksia IPS-mallin käyttöön asiakastyössä, syventäen osaamista työhönvalmennuksessa ja työnantajayhteistyössä.
IPS-malli eli suomeksi ”sijoita ja valmenna” on verrattain uusi työllistämisen tuen muoto, joka eroaa tunnetusta ja tyypillisestä ”valmenna ja sijoita” metodista. Sen sijaan, että asiakasta ensin valmennetaan työelämään, hän aloittaakin työt valmennuksen alussa, ja työhönvalmentaja toimii asiakkaan tukena työskentelyn aikana. Valmennuksen tavoitteena on saada asiakas avoimille työmarkkinoille palkkatyöhön.
IPS-mallin avulla voidaan osaltaan toteuttaa hallituksen työkykyohjelmaa, jossa on vahva painotus tuetun työllistämisen menetelmien kehittämiseen ja käyttöönottamiseen.
THL:n mukaan IPS-työhönvalmennushankkeiden asiakkaista yli 40 prosenttia työllistyi valtakunnallisesti.
Koulutus vahvistaa ja lisää ammatillisen kuntoutuksen, työllistämisen ja kuntouttavan työtoiminnan parissa toimivien ammattilaisten osaamista. Koulutuksen avulla saadaan parempia valmiuksia IPS-mallin käyttöönottamiseen asiakastyössä.
Koulutuksessa käsitellään IPS-mallin teoriaa ja taustoittavaa tutkimustietoa, ratkaisukeskeistä työtapaa ja IPS-mallin käytännön toteuttamisen eri puolia mm. työhönvalmentajan, työnhakijan ja työnantajatahon näkökulmasta. Sisältöosiot on suunniteltu niin, että ne tukevat käytännön asiakastyötä.
Koulutuksessa saat valmiuksia IPS-mallin käyttämiseen asiakastyössä:
- kattavan perehdytyksen IPS-mallin perusteisiin
- käytännön esimerkkejä IPS-mallin soveltamiseen käytännön työssä
- valmiita materiaaleja ja työkaluja asiakastyöhön
- välineitä työnantajayhteistyöhön
Koulutuksen sisältö:
Koulutuspäivä 1: Johdatus IPS-malliin ja asiakastyöskentely ratkaisukeskeisesti sekä motivaatiota tukien
- IPS-mallin teoriatausta, kohderyhmät ja keskeiset periaatteet
- Työ hyvinvoinnin perustana ja osana kuntoutumista
- Vertailu muihin työvalmennuksen malleihin
- Toimeenpanon laatu ja kriteerit (fidelity scale)
- Ratkaisukeskeisyys: lähtökohdat, työote, keinoja läsnä olevaan kontaktiin virittäytymisessä, historiallinen tausta, voimavarojen tunnistaminen, menetelmiä ja askeleet toivottuun tulevaisuuteen.
Koulutuspäivä 2: IPS muuttamassa työllistymisen rakenteita
- Asiakastyöskentelyyn liittyvän välitehtävän purku
- Asiakkaan yksilöllisten voimavarojen etsiminen: mitä voimavarat ovat, arvojen ja uskomusten voima, myönteiset tunteet ja myönteisen tunnetilan virittäminen
- Yhteiskunnan asenteiden ja normien vaikutukset työllistymiseen
- Työskentely työnantajien kanssa
- Laatukriteerit käytännössä
Koulutuspäivä 3: IPS-malli käyttöön!
- Työnantajatyöskentelyyn liittyvän välitehtävän purku
- IPS-tiimin työskentely
- Toiminnan kehittäminen ja itsearvioinnin periaatteet
Lue lisää IPS-mallin tuloksista:
- Lääkärilehden artikkeli 14.4.2021: IPS haastaa ammatillista kuntoutusta väkevästi
- Yle.fi artikkeli 22.4.2023: Uusi työvalmennusmalli mielenterveyskuntoutujille on ylittänyt kaikki odotukset – Jonna Piirto uskaltautui kokonaan uudelle alalle
- Kuntoutussäätiön työselosteita sarja 2018: Selvitys Sijoita ja Valmenna -mallin (IPS-mallin) tuloksista ja toimeenpanosta