Uutiset

Kuntoutussäätiön SROI-arvioinnit tekevät hyödyn näkyväksi

Julkaistu
21.5.2024

Kuntoutussäätiö on tuottanut taloudellisten vaikutusten SROI-arviointeja jo vuodesta 2017. Viime kuukausina erityisesti luovien menetelmien, liikunnan ja työllistymistä tukevien palveluiden taloudelliset vaikutukset ovat kiinnostaneet tilaajia.

Hyvinvointia edistävillä palveluilla on monia lyhyen ja pitkän aikavälin vaikutuksia niin asiakkaisiin kuin yhteiskuntaankin. Varsinkin laajempia yhteiskunnallisia vaikutuksia on joskus haastavaa todentaa. SROI-arviointimenetelmä (Social Return on Investment eli sijoitetun pääoman sosiaalinen tuotto) tekee näkyväksi toiminnan taloudelliset hyödyt. Arvioinnin tulokset näyttävät esimerkiksi, monikertaisena toimintaan sijoitettu euro palaa takaisin.

Yksinkertaistettuna: kun ostat yhdellä eurolla vaikka taideterapiaa, sinä itse saat siitä kahden euron edestä hyvää mieltä ja puolisosi ja lapsesi saavat hyvän mielesi ansiosta vielä euron arvosta iloa.

Rahoittajat suosivat todistettuja tuloksia

Tuloksia voidaan analysoida hyvin laajasti saatavilla olevan tietopohjan mukaan – yksittäisen hyvinvointipalveluita käyttävän ihmisen tai alueen tasolla.

”Usein pohdimme asiakkaan kanssa, tarkastellaanko hyötyjä yksilön näkökulmasta vaiko väestötasolla” kertoo koulutus- ja kustannusvaikuttavuustoiminnan päällikkö Satu Niskanen. ”Odotamme innolla, että tässä arvioinnissa pääsemme hyödyntämään uudenlaisia menetelmiä ja oppimaan lisää SROI:n hyödyntämisestä!”

SROI-arvioinnin tuloksilla toiminnan hyödyllisyyttä voi perustella esimerkiksi rahoittajille. Monesti taloudellisten vaikutusten arvioinnin sisällyttäminen hankehakemukseen helpottaa hankkeen läpimenoa. Pehmeiden arvojen muuntaminen euroiksi konkretisoi ydintoiminnan tarpeellisuutta.

”Vaikuttavuuden tärkeys korostuu entisestään, kun rajallisten varojen on riitettävä Suomen kestävyyden, kilpailukyvyn ja hyvinvointivaltion ylläpitoon ja yhdenvertaisiin palveluihin”, kommentoi rahoitus- ja TKI-erityisasiantuntija Tove Lassenius.

Tarjoamme SROI-arviointeja kokonaisvaltaisena palveluna sekä kevyellä otteella

Kuntoutussäätiö tarjoaa erilaisiin aikatauluihin ja budjetteihin sopivia SROI-arviointeja. Meiltä tilataan täyden palvelun arviointeja, arvioinnin ohjausta ja kommentteja valmiisiin arviointeihin. Asiakkainamme on ollut järjestöjä, kolmannen sektorin toimijoita ja oppilaitoksia.

Tilaajamme ovat olleet erityisen tyytyväisiä toteutuksen joustavuuteen ja räätälöintiin asiakkaan tarpeen mukaisesti. Arviointimme ovat antaneet tilaajille erityisesti tietoa eri toimintamuotojen rahallisesta hyödystä verrattuna toisiinsa, mikä on auttanut toiminnan kehittämisessä edelleen.

Voimme toteuttaa koko arvioinnin yhteistyössä tilaajan kanssa. Tällöin tilaaja toimittaa meille tarvittavat kustannustiedot ja kokoustamme heidän kanssaan neljästä viiteen kertaa, mutta muun työn tekevät Kuntoutussäätiön arvioinnin asiantuntijat. Tähän arviointikokonaisuuteen on hyvä varata kolmesta seitsemään kuukautta. Lopputuloksena tilaaja saa tarkan arviointiraportin tai diasarjan sopimuksesta riippuen.

Asiakas voi myös tuottaa SROI-arvioinnin itse meidän ohjauksessamme. Tämä vaatii asiakkaalta enemmän työaikaa ja osaamista, mutta Kuntoutussäätiön asiantuntijan tuella haastavista osioista päästään nopeammin yli.

Voimme myös kommentoida jo tehtyä arviointia. Valmiin arvioinnin konsulttityöhön varataan muutama viikko.

”Esimerkiksi Pieksämäellä oli itse lähdetty arvioimaan Kulttuurista hyvinvointia kaikille -hanketta ja päästy niin pitkälle, että tarvittiin vain pari ohjauskertaa ja tulosten tarkistus. Työ oli sillä valmis esitettäväksi rahoittajalle, kertoo Timo Ilomäki Kuntoutussäätiöstä. ”Pystymme tarjoamaan erilaisia SROI- palveluja ja tukea asiakkaille heidän budjettinsa mukaisesti.”  

Tarjoamme myös muutaman tunnin avoimia koulutuksia SROI-menetelmän käytöstä. Seuraava koulutus järjestetään 27.11.2024. Koulutus antaa menetelmän käyttöön pohjustuksen ja mahdollisuuden vertaisoppimiseen harjoitustöiden parissa.

Ota yhteyttä!

Haluatko osoittaa oman työsi arvon rahassa mitattuna? Kerro meille oman työsi tarpeet niin sovitaan juuri sinulle sopiva arviointipalvelu.

Niskanen Satu

Koulutus- ja kustannusvaikuttavuustoiminnan päällikkö, Väitöskirjatutkija, TtM, toimintaterapeutti

Kysyttävää?
Ota meihin yhteyttä!