Uutiset

Kuntoutussäätiö otti kantaa valtionavustuskäytänteiden uudistamiseen

Julkaistu
8.7.2025

Valtionavustuskäytänteiden uudistamisjaosto keräsi keväällä 2025 sidosryhmiltä palautetta kolmesta alustavasta ehdotuksesta, jotka koskivat valtionavustusten menettelytapoja, monivuotista rahoitusta ja EU-hankkeiden osarahoittamista. Kysely oli avoinna 27.5.–27.6.2025.

Kuntoutussäätiö antoi omat vastauksensa ehdotuksiin. Lausunnossamme korostimme erityisesti hallinnollisen työn keventämistä, avustusjärjestelmän ennakoitavuutta sekä järjestöjen osallisuuden vahvistamista.

Kuntoutussäätiön kannanotot

1. Menettelytapojen kehittäminen ja yhdenmukaistaminen

Säätiö kannattaa käytäntöjen yhtenäistämistä ja AUP-raportoinnin rajaamista koskemaan vain taloudellisesti merkittäviä avustuksia. Esitimme myös:

  • AUP-raportoinnin hyötyjen tarkastelua suhteessa siihen käytettyihin resursseihin.
  • Eri valtionapuviranomaisten avustuskäytäntöjen yhtenäistämistä sekä yksinkertaisempien ja vähemmän työllistävien hallinnollisten käytäntöjen käyttöönottoa.
  • Mahdollisuutta käyttää 10 % valtionavustuksesta avustettuun toimintaan liittyvään varainhankintaan.
  • Järjestöjen ja asiantuntijaelinten, kuten avustusasioiden neuvottelukunnan, roolin vahvistamista kehittämistyössä.

2. Monivuotisten yleisavustusten käyttöönotto

Kannatimme esitystä, jossa yleis- ja kohdennettuja yleisavustuksia haettaisiin kolmen vuoden välein. Tämä vähentäisi hallinnollista työtä, lisäisi ennakoitavuutta ja mahdollistaisi keskittymisen järjestön perustehtävään.

3. EU-hankkeiden osarahoituksen laajentaminen

Pidämme tärkeänä, että valtionapuviranomaiset osarahoittavat järjestöjen EU-hankkeita nykyistä laajemmin. Lisäksi toivomme, että osarahoitusta voisi hakea useammin kuin kerran vuodessa.

4. Hallinnollisen taakan seuranta ja arviointi

Kuntoutussäätiö yhtyi SOSTEn esitykseen koko avustusjärjestelmän ja sen hallinnollisen taakan analysoinnista. On kuitenkin tärkeää, ettei hallinnollisen taakan mittaamisesta synny järjestöille lisäkuormitusta, ja että arviointia tehdään yhteistyössä järjestöjen kanssa.

Muita huomioita

Painotimme, että avustustason laskiessa on erityisen tärkeää keventää järjestöjen hallinnollista taakkaa. Yleisavustusten merkitystä järjestöjen kokonaisrahoituksessa tulee lisätä, sillä ne mahdollistavat pitkäjänteisen, vaikuttavan toiminnan. Hankeavustukset ovat tärkeä lisä, mutta eivät riittävä perusta järjestöjen ydintoiminnan toteuttamiselle ja kehittämiselle.

Linkki kyselyyn otakantaa.fi sivulle: https://www.otakantaa.fi/fi/hankkeet/1082/osallistuminen/1981/kysely/  

Lisätietoa