Blogi

Inspiraatiota kuntouttavasta työtoiminnasta

Julkaistu
8.9.2023

Teksti kertoo Kuntoutussäätiön Digipajalla vuoden ajan asiakkaana olleen Oskarin kokemuksista kuntouttavassa työtoiminnassa. Matkansa aikana Oskarin luova osaaminen otti valtavia harppauksia eteenpäin digitaalisen taiteen parissa. Kaikki tekstin kuvat ovat Oskarin itsensä luomia.

Aloitin kuntouttavan työtoiminnan Digipajalla syyskuussa 2022. Olin alkuun skeptinen ja pelkäsin jonkinlaista epäonnistumista, tai sitä, ettei paikka olisi minulle sopiva. Pelkoni osoittautuivat turhiksi. Nyt huomaan, että mieleni on jopa haikea Digipajan päättymisestä. Jatkaisin mielelläni toiminnassa yhä, jos se olisi mahdollista.

Sopeutuminen uuteen arkeen kuntouttavassa työtoiminnassa vei oman aikansa. Alkuun hyödynsin runsaasti etätyöskentelyn mahdollisuutta ahdistuneisuuteni vuoksi. Mitä enemmän aikaa kului, sitä helpommaksi paikan päälle tuleminen muuttui. Lopulta sanoisin sen olleen jopa mukavaa.

Oma polku rakentui pikkuhiljaa

Aloittaessani en tiennyt, mihin keskittyisin kuntouttavassa työtoiminnassa ollessani. Kiinnostuin kuitenkin pian 3D-mallinnuksesta. Videopelit ovat olleet minulle iso osa elämää ja 3D-mallinnuksen kautta pääsin hieman kiinni myös pelien tekemiseen liittyvään graafiseen puoleen. Opin mallinnuksen perusteet Digipajan ohjelmaa seuraamalla sekä netistä löytämieni esimerkkitehtävien avulla. Oppeja hyödyntämällä tein omia teoksiani.

Myös pikselitaiteen (pixel art) tekeminen oli kiinnostanut minua pitkään. Tammikuussa 2023 päätin ostaa Aseprite-ohjelman, josta olin lukenut paljon hyvää. Taiteen tekeminen imaisi minut mukaansa ja lähes huomaamattani vietin seuraavat kuukaudet Digipajalla keskittyen tähän.

Innostuin digitaalisentaiteen tekemisestä koko ajan enemmän ja enemmän. Olin lukenut paljon hyvää toisestakin sovelluksesta, Procreatesta. Harmikseni sovellus oli suunniteltu vain iPadille, jollaista minulla ei ollut. Hinku päästä kokeilemaan sovellusta sai minut selailemaan käytettyjä laitteita ja onnekseni löysinkin vanhan iPadin myynti-ilmoituksen. Hankin laitteen ja pääsin sen avulla alkuun.

Nautin digitaiteen luomisesta toden teolla. Ohjaajan ehdotuksesta esittelin tekemiäni töitä jopa työtoiminnan yhteisessä ohjelmassa. Ensimmäinen kerta tuntui jännittävältä, mutta sain kannustavaa palautetta niin ohjaajilta kuin muilta osallistujilta. Saamani palautteen myötä myös itsevarmuuteni kasvoi. Aloin panostamaan tekemääni taiteeseen entistäkin enemmän. Hankin muun muassa uuden iPadin, jotta välineeni olisi ajan tasalla. Näin tämän hankinnan myös satsauksena tulevaisuuteen.

En tiedä, olisinko uskaltanut tai jaksanut jatkaa digitaiteen parissa ilman ohjaajilta saamaani kannustusta ja tukea. Olen iloinen ja kiitollinen siitä, että voitin pelkoni ja lähdin kokeilemaan kuntouttavaa työtoimintaa juuri Digipajalla.

Isot kiitokset ohjaajille ja heidän luomalleen ilmapiirille. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.

Kuvat ja teksti

Oskari R

Hausen Anni

Kuntouttavan työtoiminnan kehitysvastaava, Sosionomi (AMK)

Hausen Anni
Kuntouttavan työtoiminnan kehitysvastaava, Sosionomi (AMK)

Tutkijablogi

Blogissa esitellään kuntoutus- ja hyvinvointialoihin liittyvää tutkimusta ja kehittämistä. Kirjoittajat ovat alan tutkijoita, kehittäjiä ja muita asiantuntijoita.

Kysyttävää?
Ota meihin yhteyttä!