Uutiset

Työllisyyden kuntakokeilut tulee toteuttaa ihmisten ehdoilla – tarvitsemme mukaan myös järjestöt ja yhteiskunnalliset yritykset

Julkaistu
9.6.2021

Työministeri Tuula Haataisen mukaan työllisyyden kuntakokeilujen ydin on niiden suunnittelusta lähtien ollut asiakkaissa. Työllisyydenhoidon asiakkaiden on saatava entistä sujuvammin ja räätälöidymmin juuri ne palvelut, joita he tarvitsevat työllistymisensä tueksi.

Kuntakokeilujen aikana mitataan asiakkaiden tyytyväisyyttä ja huomioidaan saatu palaute palveluiden kehittämisessä. Haatainen painotti asiakaslähtöisyyttä avauspuheenvuorossaan Kuntoutussäätiön järjestämässä työllisyyden kuntakokeilut -webinaarissa 9.6.2021.Tuula Haataisen mukaan kaikki sektorit tarvitaan mukaan työllistämistä edistäviin palveluihin ja toimintoihin. Järjestöt ja yhteiskunnalliset yritykset täydentävät kuntien ja TE-toimistojen osaamista sekä asiakkaiden palveluita.

Myös Suomeen perustettava yhteiskunnallisten yritysten asiantuntijayksikkö, Kuntaliiton hankinnoilla työllistymisen vauhditusohjelma ja Välittäjä Oy ovat tärkeitä toimia osatyökykyisten työllisyysasteen nostamisessa. Yhteiskunnallisten yritysten asiantuntijayksikön on tavoitteena aloittaa toimintansa lokakuussa 2021, Välittäjä Oy:n ensi vuoden aikana. Vauhditusohjelma on käynnissä.

Kuntakokeilut koskettavat isoa määrää työnhakija-asiakkaita. Huhtikuun lopussa TE-toimistoissa ja kuntakokeiluissa oli kaikkiaan noin 230 000 työnhakijaa. Tämä on noin kolmasosa kaikista maan työnhakijoista.

Kuntoutussäätiön digipajan asiakkaat lähettivät ministeri Haataiselle ja kuntakokeilijoille viestin siitä, että asiakkaan tarpeita, tavoitteita ja toiveita kuultaisiin enemmän. Katso asiakkaiden video YouTubesta.

Työllisyysjohtaja Regina Saari kertoi puheenvuorossaan Pirkanmaan palveluekosysteemimallista, joka rikkoo sektorirajat. Työllisyyspalvelut yhdistetään sote-, koulutus- ja yrityspalveluihin asiakkaan tarpeiden ja tavoitteiden mukaan. Jokaisella asiakkaalla on myös OMA-valmentaja.

Myös Pohjois-Karjalassa rakennetaan työllisyydenhoidon ekosysteemiä. Pohjois-Karjalan sosiaaliturvayhdistyksen toiminnanjohtaja Elina Pajula painotti puheenvuorossaan kunnan ja järjestöjen välisen vuorovaikutuksen lisäämistä. Kilpailu toimijoiden välillä haastaa avointa dialogia ja yhteistyötä, mutta tätä voidaan purkaa, kun toimijoilla on vahva yhteinen tahtotila.

Työmarkkinaneuvos Tuija Oivo peräänkuulutti yhteiskunnallisten yritysten merkitystä ja merkityksen kasvua. Tarvitsemme yhteiskunnalliset yritykset ratkomaan sosiaalisia ja ympäristöhaasteita, sekä kehittämään näitä koskevia innovaatioita. Suomeen perustettava yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskus ja tähän liittyvä valtakunnallisesti koordinoitu ESR-hanke edistävät osaltaan tavoitteiden toteutumista.

Tilaisuudessa ministeri Haataiselle luovutettiin Soile Kuitusen ja Tuija Oivon toimittama tuore julkaisu ”Vajaakuntoisesta osatyökykyiseksi, osatyökykyisestä työkykyiseksi”. Julkaisu on ladattavissa PDF-muodossa täältä.

Lisätietoja

Kuntoutussäätiön toimitusjohtaja Soile Kuitunen, puh. 044 7813 117Kuntoutussäätiön palvelujohtaja Ira Vahtero, puh. 040 8332 982

Esitysdiat

Regina Saari: Palveleva kunta  - Pirkanmaan työllisyyden edistämisen kuntakokeilun asiakaslähtöiset palvelut (pdf)Elina Pajula: Palveleva kumppanuus: kunta ja järjestöt yhdessä (pdf)Tuija Oivo: Yhteiskunnalliset yritykset ja yhteisöt työllisyyden edistäjinä (pdf)

No items found.

Kysyttävää?
Ota meihin yhteyttä!