Uutiset

Selvitys STEA-avusteisten järjestöjen arvioinnin ja seurannan kehityksestä valmistuu kesäkuussa 2022

Julkaistu
18.5.2022

Kuntoutussäätiön toteuttama selvitys järjestöjen arviointivalmiuksista sekä Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) seurannan kehitysvaiheista julkaistaan 7.6.2022. Voit ilmoittautua etäyhteydellä järjestettävään julkaisutilaisuuteen 5.6. mennessä tästä linkistä.

Piirroskuvassa järjestöarvioija pitelee valtavaa mittanauhaa, jolla hän mittaa arvioimaansa korkeaa paperikasaa. Paperikasa on niin iso, että hahmon täytyy seisoa jakkaran päällä mittaamassa.

Selvityksessä tarkastellaan STEA-rahoitteisten järjestöjen arviointivalmiuksia ja vuosina 1995–2022 RAY:n ja STEA:n seurannassa tapahtuneita muutoksia. Selvityksen alustavien tulosten mukaan arviointivalmiudet ovat kehittyneet huimasti viimeisen vuosikymmenen aikana. Kehittämistarpeita osaamisessa kuitenkin on, ja iso osa järjestöistä kokee STEA:n viimeisimmän seurannan uudistuksen olleen heille haastava. Järjestöarviointiin kohdistuvat vaateet ovat kasvaneet erityisesti viime vuosina, ja se heijastuu monella tavalla järjestöjen toimintaan ja ajatteluun tulevaisuuden näkymistä.

– On tärkeää aika ajoin pysähtyä tarkastelemaan järjestötyössä tapahtuneita muutoksia ja niitä tekijöitä, jotka siihen ovat johtaneet. RAY- ja STEA-seurannan kehitysvaiheiden kokoaminen tuo meille perspektiiviä myös tulevaisuuden suunnitteluun, toteaa selvityksen vastuuhenkilö Henna Harju Kuntoutussäätiöstä.

Järjestöt tunnistavat arviointiosaamisensa kehittämistarpeet hyvin. Järjestöillä on myös selkeä ymmärrys arvioinnin ja seurannan tärkeydestä. Järjestöt haluavat kehittää arviointiosaamistaan ja osoittaa toiminnan tuloksellisuutta, mutta työkaluja kehittämiseen tarvitaan selvitystyön perusteella lisää.

Selvitys on toteutettu osana Kuntoutussäätiön Artsi-toimintaa, ja selvityksen toteutuksesta ovat vastanneet Kuntoutussäätiön Järjestöarvioinnin osaamiskeskuksen asiantuntijat.

– Selvityksen tulokset antavat erinomaista evästystä Kuntoutussäätiön Artsi-toiminnalle. Kattava kuvaus auttaa meitä ymmärtämään arviointiin liittyviä kehittämistarpeita ja kohdentamaan tukea sote-järjestöjen näkökulmasta keskeisiin haasteisiin, kertoo Artsi-toiminnan vastuuhenkilö Heli Laurikainen.

Selvityksen lopulliset tulokset esitellään 7.6. julkistamistilaisuudessa.

Lisätietoja

Laurikainen Heli

Asiantuntija, arviointi, Yhteisöpedagogi (ylempi AMK), Yhteisöpedagogi, Työvalmennuksen EAT

Kysyttävää?
Ota meihin yhteyttä!