Blogi

Mentorointia maahanmuuttajille – ratkaisu verkostojen puutteeseen?

Julkaistu
4.10.2017

Mentoritoiminta on hyväksi havaittu kotouttamisen keino. Monesti tekemisen kautta on helppo tutustua uusiin ihmisiin, tämän ovat saattaneet havaita uudelle paikkakunnalle muuttaneet suomalaisetkin. Etenkin maahanmuuttajilla voi olla hankaluuksia saada kontaktia paikallisiin ihmisiin. Kontaktien ja verkostojen puute voi yksinäisyyden tunteen lisäksi hankaloittaa esimerkiksi työllistymistä, sillä yhä useammin työllistyminen tapahtuu suhteiden avulla.

Mentoritoimintaan osallistuneet ovat kertoneet kokeneensa sen hyödylliseksi. Tämä ei päde pelkästään mentoroitavien kokemuksiin, vaan myös mentorit kokevat toiminnan rikastuttaneen heidän elämäänsä. Usein mentorin panostuksen määrään nähden mentoroitavien saamat hyödyt ovat olleet merkittäviä.

Mentoritoiminnasta saadut kannustavat tulokset innostivat Kuntoutussäätiön käynnistämään mentoripalvelun, johon kaikki halukkaat voivat lähteä mukaan joko mentoriksi tai mentoroitavaksi. Tavoitteenamme on tarjota maahanmuuttajille kontakteja suomalaiseen yhteiskuntaan ja suomalaisiin. Emme ole asettaneet kriteerejä mentoreille tai mentoroitaville. Kuka tahansa voi soveltua mentoriksi taustastaan riippumatta. On oikeastaan toivottavaa, että mukaan lähtisi erilaisista taustoista tulevia ihmisiä, jotta verkosto pysyy mahdollisimman monimuotoisena.

Mentori voi auttaa mentoroitavaansa monin eri tavoin, ja Suomesta löytyy useita mentoripalveluita erilaisille kohderyhmille. Esimerkiksi akateemisesti koulutettujen ammattijärjestö Akava on aloittanut tämän vuoden keväällä korkeasti koulutetuille maahanmuuttajille suunnatun mentoripalvelun, Helsingin Diakonissalaitoksen mentoripalvelu on tarkoitettu thaimaalaisille naisille, Miessakit Ry puolestaan pyrkii mentoritoiminnallaan tukemaan maahanmuuttajataustaisia miehiä, jotka suuntaavat työelämään. Samalla periaatteella on lähdetty kokeilemaan maahanmuuttajien integroimista osaksi yhteisöä ja tulokset ovat olleet varsin hyviä. Toistaiseksi toiminta on hajanaista ja lähinnä eri järjestöt ovat käynnistäneet mentoripalveluita maahanmuuttajille. Usein mentorointi kestää puoli vuotta, jonka aikana mentori tapaa mentoroitavaansa muutaman kerran kuukaudessa.

Sitä mukaa kun saamme ilmoittautumisia mentoreiksi ja mentoroitaviksi, pyrimme yhdistelemään kiinnostuksiltaan sopivat ihmiset toistensa kanssa. Tulemme myös järjestämään tutustumistilaisuuksia, joissa on mahdollista tavata kasvotusten toiminnasta kiinnostuneita ja harkita verkostoon liittymistä.

Kuntoutussäätiön ylläpitämän mentoriverkoston mentorointi ei ole rajoitettu tietyn muotoiseksi. Toiminnan tulee lähteä tekijöiden tarpeista ja toiveista. Mentorointi voi tarkoittaa esimerkiksi kielimentorointia, työnhakumentorointia, kulttuurimentorointia tai mitä tahansa muuta mitä mentoroitavat kaipaavat ja mitä mentorit haluavat tarjota.

Kuntoutussäätiö tarjoaa tukea parien toiminnalle ja yleistä ohjeistusta asioista, jotka mentorien kannattaa huomioida. Toimimme myös välittäjinä ongelmallisissa tilanteissa, mikäli esimerkiksi toinen osapuoli huomaa, ettei yhteistä säveltä tunnu löytyvän ja haluaisi toisen parin, jonka kanssa jatkaa. Pyrimme järjestämään toiminnon mahdollisimman kevyesti ja luonnollisesti, jotta juuri oikeat ihmiset kohtaisivat toisensa ja rikastuttaisivat molempien elämää.

Kuntoutussäätiön Mentoriverkostoon voi liittyä mukaan täyttämällä tästä linkistä avautuva perustietolomake tai lähettämällä vapaamuotoinen kuvaus itsestäsi Mentoriverkoston koordinaattorille osoitteeseen: farid.ramadan@kuntoutussaatio.fi.

Kerro myös minkälaista mentorointia haluaisit antaa tai saada.

Kirjoittaja

Ramadan Farid Kehittämispäällikkö, FM